Varanasi 2

Vi er nå på siste dag i varanasi, og imorgen har vi bestem oss for å ta en taxi helt frem til Nepal, som ligger en ca 6 til 7 timer med bilkjøring fra varanasi.

Varanasi er forsåvidt ganske likt som det jeg krev om i bloggen for 2 år siden. En mystisk by med en eim av røkelse, søppel, hellig vann, og brennede bål. Apkeattene er også like aktive. Sist natt våknet jeg med intense magesmerter og magekramper, og prøvde å lette på trykket på do, da jeg oppdaget at det satt en stor apekatt over meg og kikket på showet. Apekattene i Varanasi er ikke akkurat kjent for å være serlig høfflige. Og med tanke på at det sitter indere og gjør sitt fornødende overalt, gjerne uten klær, så er kanskje ikke denne intime aktiviteten like privat på disse breddegrader.

Vi har ikke gjort på noen spesielle aktiviteter, men har gått rundt i labirynten (for det er faktisk slik denne byen er bygd opp) og kikket på eksotiske butikker og observert livet i Varanasi. Ved Gathene har vi sett på indere drikke av den hellige ganges, samt tatt en tur inneom de brennede Ghatene. Ved de brennede gathene ligger likene på rekke og rad nedover trappene mot Ganges, og venter på å få plass på et bål. Da vi var der, var det ca 9 bål som brant. Spedalske, barn, gravide og mennesker bitt av Koberaslange blir ikke brent, men får en stein bundet rundt hodet og så senket ned i Ganges.  Om natten er den evig summing av mennesker som holder på med hellige ritualer, eller roping fra menn som bærer nye bårer med lik ned til vannet. For Indere er det å bli brent eller dumpet i ganges, et av de sikreste veiene til et bedre liv etter dette.

Det er fortsatt mange kuer og hunder i gatene, og igår fikk Marianne merke den største faren med disse dyrene; avføring. På vei ned trappene glei hun på en kuruke og sklei nedover trappen der hun endte opp så lang hun var i en blanding av eksrementer fra såvel kuer og hunder som mennesker. Heldigvis har de vaskemaskiner, også her i Varanasi.

Det er forsåvidt mange dyr som lider, og senest igår så vi en avmagret valp prøvde å suge ut melk av en død hund, ikke akkurat slike bilder en vil ha på netthinnen. Ikke akkurat et sted å være for de som ikke tåler å se dyr lide. Både mennesker og dyrs lidelse er veldig synelig i dette landet, ubehagelig inntrykk men som en på en merkelig måte greier å fortrenge og leve med.

En liten prisoppdatering: Mat og drikke, fire personer: 25 kroner (på lokal restaurant), Overnatting på dette hotellet fra 7 til 30 kroner.  Det er ikke akkurat et land der vi er knipne på pengene, en bruker ikke så mye uansett.

About olavbergen

psykolog i bergen? : http://www.psykolog-bergen.no
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Varanasi 2

  1. hildegunn says:

    Godt å høre at dere er i live. Mange sterke inntrykk forstår jeg. Ingen av dere som har fått kultursjokk? Gled dere til Nepal. Vi her hjemme koser oss på Gaustatoppen, lader batterier alt vi kan. Kos dere videre:-)

  2. olav says:

    Hei. Joda vi er sjokk hver dag, men vi har hatt en utrolig myk landing i India (sammenlignet med da jeg var der forste gangen), saa sjokket har synket inn, og alle har trivdes, og tilogmed syntes at inderene er et hyggelig folkeslag (sist gang kunne jeg ikke fordra di, og fordommene og generaliseringene kom paa rekke og rad) Haaper det er fint paa gaustatoppen, vi er selv i snoland no.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s